Auteur: Karen Walthuis

Relationele Verleidingen

Empathisch begeleiden van groepen

 

Het werken met groepen in ontwikkeling is prachtig en bevredigend en kan tegelijkertijd ook spannend en doodvermoeiend zijn. Het is in wezen een aaneenschakeling van relationele verleidingen:

  • Hoe krijg je een groep mee? - Hoe laat je een soepel proces ontstaan?
  • Hoe ga je verstandig om met je rolmacht?
  • Hoe kun je voorkomen dat mensen onbedoeld beschadigd raken?

Met luchtige diepgang en liefdevolle confrontatie hoopt de auteur je te verleiden stil te staan bij jezelf als begeleider van groepen mensen. Jij bent immers ‘ook maar’ een mens, net als de individuen in de groep. Als je dat kunt omarmen, genieten en leren je groep en jij nog meer van elkaar.

Praktijkverhalen, psychologische achtergronden, filosofische reflecties, doorleefde inzichten en vragen aan jou wisselen elkaar af. Aan de hand van het model van de Zes Houdingen krijg je inzicht in de manieren waarop je om kunt gaan met relationele uitdagingen als ‘weerstand’, overdracht en al die andere immateriële bagage, die de mensen in je groep en jijzelf meenemen.

Hoe beter je beseft wat zich in de mensen en binnen de groep afspeelt, des te zorgvuldiger kun je hiermee omgaan. Hoe meer helderheid je hebt in wat er zich in jezelf afspeelt, des te vrijer je bent in het contact met de groep. Zo kun je steeds bewuster en empathischer werken met wat zich in het moment in het contact aandient. Er ontstaat dan een soepel begeleidingsproces waarin leerdoelen worden gerealiseerd en ieders autonomie wordt gerespecteerd.

Karen Walthuis schreef eerder Wisselende contacten. De ontmaskering van de coachingsrelatie (Scriptum, 2008), waarin ze haar model van Zes Houdingen voor het eerste publiceerde. Sindsdien hebben vele opleidingen voor coaches, trainers en andere professionele begeleiders dit gedachtegoed omarmd.

Karen Walthuis

Drs. Karen Walthuis (1967) begeleidt professionele begeleiders, teams en organisaties bij hun ontwikkeling. Ze inspireert mensen om hun geest en hart een beetje verder open te zetten. Dit doet ze met doorleefde kennis, luchtige diepgang en warme Amsterdamse directheid. Karen is opgeleid als bedrijfskundige en algemeen psycholoog. Daarnaast heeft ze talloze trainingen en opleidingen gedaan, waarvan die tot provocatief coach in 2003 een van de meest bepalende was voor haar verdere ontwikkeling. Sindsdien is ze gefascineerd door het relationele aspect in het begeleiden van mensen. Ze heeft de provocatieve stijl van coachen op haar eigen manier verder ontwikkeld en draagt deze met veel liefde uit naar andere professionele begeleiders. Naast Wisselende contacten. De ontmaskering van de coachingsrelatie (Scriptum, 2008) schreef zij Coach jezelf door iedere crisis. Tips voor leven met de handrem eraf (Scriptum, 2010) en Hoe word ik echt rijk? Een frisse kijk op ons moderne bestaan (Het Eerste Huis, 2014).  

Bestel boek

Auteur

Karen Walthuis

Auteur

Adviesraad